Project Bereket

Bereket is een jongeman van rond de 30 jaar oud. Zijn precieze leeftijd weet hij niet. Al jong verloor hij zijn ouders en groeide op bij zijn tante die ook op jonge leeftijd overleed. Sindsdien heeft hij geen vaste verblijfplaats meer.

Negen maanden geleden werd Bereket op straat aangereden en raakte verwond aan zijn benen. Hij kreeg behandeling, maar werd al snel uit het ziekenhuis ontslagen. Korte tijd later werd hij opgenomen in het overheidsziekenhuis in Debre Zeit met ernstig geïnfecteerde wonden.

Aangezien Bereket geen familie meer heeft die voor hem kunnen zorgen, is de behandeling minimaal. De wondverzorging gebeurt eens in de 2 tot 3 dagen, wat geleid heeft tot verdere verslechtering van zijn situatie. Deze man leeft al 3 maanden met als enig vooruitzicht een pijnlijke dood.

Ieder mens heeft recht op behandeling! Voor Bereket is dat zeker nog mogelijk. Er zullen diverse huidtransplantaties gedaan worden en waarschijnlijk zal een deel van zijn been geamputeerd moeten worden. Een ervaren plastisch chirurg  uit Noorwegen, die een brandwondencentrum heeft in Addis Ababa, wil de behandeling gaan doen. Hij wil zeker behandelen tegen een gereduceerde prijs, maar omdat de opname langdurig zal zijn, is er ongeveer € 4.000,- nodig.

Update:

Op woensdagochtend 20 maart kon Bereket overgeplaatst worden van Bishoftu hospital naar Korean hospital in Addis Ababa. De behandelend specialist heeft hem gezien en zal volgende week de eerste operatie uitvoeren.

Op de foto een glimlach van Bereket in de ambulance bij aankomst in Addis Ababa….er is weer hoop voor hem na maanden van pijn, lijden en onzekerheid!

De ontvangst in het ziekenhuis was goed voor hem. Er was een verzorger geregeld van het ‘mother Teresa ziekenhuis’ die hem zal helpen waar nodig is. Dat is heel bijzonder, omdat normaal gesproken familie dat moet doen en als er niemand is, word je aan je lot overgelaten.

Ondertussen zijn we heel erg blij met alle giften die binnengekomen zijn om Bereket te kunnen behandelen. Het benodigde bedrag is inmiddels binnen… heel erg bedankt aan iedereen die dit mogelijk heeft gemaakt!

Update 1-4-2019:

Tweede operatie Bereket uitgesteld tot a.s. maandag

Op 20 maart werd Bereket opgenomen in het Koreaanse ziekenhuis in Addis Ababa. Na het starten van eiwitrijke voeding en een bloedtransfusie werd afgelopen maandag de eerste operatie uitgevoerd. Dat bestond vooral uit het weghalen van dood weefsel en het reinigen van de wonden. Ook is er een spalk om zijn linkerbeen aangemeten om de knie weer in de juiste stand te brengen.

Donderdag is er een rolstoel aangemeten, die hij voor zijn revalidatie kan gebruiken. Een rolstoel, iets wat in Nederland vanzelfsprekend is, maar waar in Ethiopië heel moeilijk aan te komen is. Dan is het bijzonder als ook dat weer geregeld wordt.

Aanstaande maandag zal een grote operatie volgen, waarbij zijn rechteronderbeen geamputeerd zal worden en ook de eerste huidtransplantaties gedaan zullen worden.

We bidden dat hij de operatie goed mag doorstaan en de wonden verder gaan genezen.

Update 8-4-2019:

Diverse operaties Bereket in de afgelopen weken

Vorige week heeft Bereket huidtransplantaties gehad op de open wonden van zijn linkerbeen en zijn rechterbovenbeen. Die leken in eerste instantie goed te zijn gelukt. Ondertussen had hij ook een spalk aan zijn rechterbeen om de knie weer recht te buigen. Dat is belangrijk voor de revalidatie na de amputatie. Afgelopen zaterdag is de amputatie van zijn rechteronderbeen gedaan en maandag was er opnieuw een kleine operatie om de wond rond zijn kniegewricht kleiner te maken.

Het betekent dat Bereket ongeveer om de dag op de operatiekamer was. Daardoor is hij nu behoorlijk verzwakt. Dit heeft op dit moment geen goede invloed op de genezing van de wonden. In het ziekenhuis doen ze hun best hem eiwitrijk voedsel te geven. Ook kreeg hij een paar dagen sondevoeding en diverse bloedtransfusies.

Bereket ondergaat alle operaties en wondbehandelingen geduldig en moedig. Hij lijdt nog veel pijn, maar is een vechter en probeert positief te blijven.

Wilt u meebidden voor een goed herstel en dat de behandeling en voeding hierin mogen bijdragen ten goede?

Update 16-4-2019:

Bereket in kritieke toestand op de intensive care

Vorige week donderdag is Bereket overgeplaatst naar een ander ziekenhuis. De reden hiervoor was dat de behandelend specialist voor een maand naar Noorwegen ging. Hij heeft hem overgedragen aan zijn Noorse collega in Nordic Medical Center.

Bereket kwam daar zeer verzwakt binnen, was verward en had een septische shock. Hij is direct op de intensive care opgenomen. Zaterdag moest de specialist ook zijn rechter bovenbeen amputeren, omdat het bot eronder afgestorven was. Sindsdien is het een strijd om Bereket met allerlei medicijnen in een stabiele situatie te houden.

Maandagochtend zei de intensive care arts dat de komende dagen zal uitwijzen of de antibiotica en andere medicijnen nog gaan aanslaan of niet. Op dit moment is de situatie heel erg kritiek en de kans groot dat hij zal overlijden. De artsen geven de maximale zorg die hij kan krijgen.

Bidt u mee dat er nog een omkeer ten goede mag komen?

Update 17-4-2019:

Bereket Bekele woensdag 17 april overleden
 
Woensdagochtend kregen we het bericht van de arts op de intensive care dat het een aflopende zaak was met Bereket. Aan het eind van de ochtend is hij overleden. Er was al sinds afgelopen maandag geen contact meer met hem mogelijk.
 
Alles is zo anders gelopen dan we gedacht en gehoopt hadden. De Heere besloot anders en dat is voor hem ook het beste, als hij zonder pijn, verdriet, eenzaamheid en lijden mag zijn. In de afgelopen weken hebben we met Bereket gepraat over zijn geloof en hij mocht belijden te weten dat de Heere Jezus ook voor zijn zonden gestorven was. Als hij nu Thuisgehaald mag zijn, is hij zoveel beter af dan zijn hele leven was.
Levensloop

Al heel jong verloor Bereket zijn beide ouders. Samen met zijn zus groeide hij op bij zijn oom en tante. Zijn zus werd al jong te werk gesteld in het huishouden ergens. Toen zij een keer ziek werd, is er niet voor haar gezorgd en op jonge leeftijd overleed zij.

Toen Bereket’s tante ook overleed, is hij uit zijn geboortedorp vertrokken. Hij was toen rond de 16 jaar. In de afgelopen 20 jaar probeerde hij te overleven als dag arbeider. Omdat hij onvoldoende inkomen had, leefde hij al die jaren op straat.

Bijna een jaar geleden werd hij aangereden op straat en liep wonden aan zijn been op. Dat werd kort behandeld in een overheidsziekenhuis en hij werd al gauw ontslagen. In december werd hij opgenomen met ernstige wondinfecties in het overheidsziekenhuis in Debre Zeit. Daar werd hij niet behandeld, omdat hij specialistische zorg nodig had, die ze niet konden regelen. Pas in maart hoorden we van zijn situatie. Maanden van lijden, ondervoeding en infecties waren al voorbij. Dat hij nog leefde was een wonder.

Als de juiste zorg direct gegeven was, zou het heel anders zijn verlopen. Hierin zien we het belang van goede zorg.

De betere privé ziekenhuizen in de hoofdstad, waar Bereket opgenomen was in de afgelopen maand, hebben gedaan wat ze konden doen. Echter de vele operaties die toen nodig waren, werden teveel in zijn verzwakte situatie.

Bereket heeft zijn lijden geduldig gedragen. Dat was vele maanden in eenzaamheid, want hij had geen vrienden of familie die hem kwamen bezoeken. De afgelopen maand was hij in elk geval niet meer helemaal alleen.

Aan zijn lijdensweg is nu een einde. De begrafenis zal een dezer dagen plaatsvinden, uitgevoerd door de overheid waarbij het helaas niet toegestaan is om hem de laatste eer te bewijzen vanwege het gebrek aan familie.

Bereket blijft in ons hart. Laat zijn verhaal voor ons een aansporing zijn te strijden voor goede gezondheidszorg voor iedereen beschikbaar, rijk en arm.

Bedankt voor jullie support in de afgelopen weken. Al mocht dit niet tot zijn lichamelijk herstel uitwerken, er hebben tenminste in het einde van zijn verdrietige leven mensen voor hem gevochten en gebeden. God kijkt niet naar het aardse resultaat, maar wel of we de arme en vergeten mensen een beker koud water hebben gegeven.

Dat dit alles mag zijn tot glorie van Zijn naam!